Laos - Reisverslag uit Ban Houayxai-Noy, Laos van Mariet Meer - WaarBenJij.nu Laos - Reisverslag uit Ban Houayxai-Noy, Laos van Mariet Meer - WaarBenJij.nu

Laos

Blijf op de hoogte en volg Mariet

18 Mei 2013 | Laos, Ban Houayxai-Noy

Hoihoi allemaal,

Ik was gebleven bij de slow boat. Zaterdag 11 mei werden wij om 9.30u opgehaald met de tuk-tuk. Ik had ondertussen al kennisgemaakt met Sarah (Nieuw Zeeland), en Paula en Rebecca (U.K.), zij zater in hetzelfde guesthouse. Een kwartiertje later waren we al bij de boot. Wij geinstaleerd. De boot zou rond 11uur vertrekken, maar met wat vertraging vertrokken we om 12uur. Met iets meer mensen dan officieel de boot mag, maar dat gebeurt altijd.
De boottocht was mooi, de rivier ligt tussen de bergen van laos en af en toe zie je een koe, kinderen die in het water spelen, rotsblokken en bergdorpjes.
Waar ik vooral genoot van het uitzicht vonden vele backpackers het nodig om goed aan de zuip te gaan  eerst bier en daarna wiskey (lao-loa, echte rijstwiskey uit laos. Dus dat leverde wat herrie en gedoe op en bij een van de stops lagen er dan ook twee backpackers in het water.

Aangekomen in Pak Beng, de tussenstop van de slow boat, hadden we een goedkoop, schoon en goed guesthouse gekozen (2,50 euro per persoon per nacht). Blij dat ik niet in de boot had geboekt, wat 10 euro pppn kostte. En ons guesthouse was ook nog het feest guesthouse. Iedereen kwam bij ons nog ff pasjes maken en een biertje drinken. Erg leuk maar om 12uur was ik wel moe.

De tweede dag in de slowboat was het een stuk rustiger, vele met een hangover en er werd niet zo veel bier meer gedronken. Ook het boottochtje werd veel van hetzelfde. Dus toen we eindelijk om 18/19uur in luang prabang aankwamen waren we wel blij. Daar moesten we nog een tuk-tuk nemen, want er is een nieuwe pier, buiten de stad, waar we werden afgezet.
In Luang Prabang opzoek naar een guesthouse met zo ongeveer de hele boot. Met de UK, NZ en nog een paar opzoek gegaan, alles was hen te duur, dus uiteindelijk na lang lopen iets gevonden in het centrum, voor 6euro per 2 pers. kamer. Ik deelde de twinkamer met Marco, een italiaan. En ben de dagen in Luang Prabang veel met hem opgetrokken, wat de anderen waren ’s avonds vaak aan de zuip.

In Luang Prabang, de avond van aankomst bij lao lao garden gegeten, uit de lonely planet. Hier hebben we een echt loase style bbq gehad. Dit is bbq op tafel, maar de bbq heeft ook een soep gedeelte waar je je noodle en groente in kan warm maken, erg lekker allemaal.

Ma en di 13 en 14 mei zaten we in Luang prabang, de eerste dag heb ik met Marco de old city met alle tempels bekeken en zijn we in de middag naar het zwembad geweest. Wat erg relax was met muziekje en volleybalnet over het water. De tempels en de stad waren ook erg mooi en rustgevend. S avonds zijn we naar de bar utopia gegaan, hier kan je chillen aan de over van de rivier de Mekong. En toen dit om23.30u sloot, zijn we zoals het hoort doorgegaan naar de bowling centre, welke om 2uur sluit. Daar ons vermaakt met bowlen, drinken, kletsen enz. Iedereen van de slowboat liep daar rond, erg gezellig en leuk.
De viertiende na een uur vertraging twee tuktuks voor de groep van inmiddels 14, genomen naar de waterval 30 km verder op. Deze waterval was super. De grootste was 25 meter hoog en erg mooi en daar kon je een pad omhoog het water doorkruizen en een ander pad omlaag. En daarnaast kon je bij de kleine watervallen, waar plassen waren ontstaan heerlijk zwemmen. Dus na genieten, zwemmen, badderen, lopen en veel foto’s maken gingen we weer terug naar luang prabang.

De volgende dag, de 15de stond, de busreis (7u) naar phonsavan op de planning, 9uur zouden we opgepikt worden. Marco had echter geopperd dat hij de monikken met bedelnappen wilde zien. Wat rond 6u in de ochtend zou zijn, dit wilde ik natuurlijk ook. En de UK, NZ ook. Daarnaast kon het misschien met de zonsopgang vanaf de berg in de stad luang prabang gecombineerd worden, welke om 5.38u is. Echter op de avondmarkt, kwamen we een Amerikaan tegen die zei dat hij die ochtend om 6uur het al had gemist, dus het zou tegelijk vallen.
In de ochtend om 5u stonden we klaar. De monikken hebben we gezien en eten gegeven, dit was een bijzondere ervaring. En de zonsopgang hebben we gemist maar nog een beetje na zonsopgang hebben we wel gezien. Het was de moeite waard.

De busreis naar phonsavan, was lang en niet erg relax, we zaten opgepropt in een minivan, welke vrij hard reed door de bergen. Daarnaast was de weg soms erg slecht waardoor je werd gelanceerd. Mede doordat ik helemaal achterin zat. Maar we hadden het overleeft. In phonsavan gegeten op de markt, bij het circus gekeken, maar we vonden het te duur om er echt te kijken en een biertje gedronken.

Die nacht heb ik van 21u (we waren moe van het vroege opstaan) tot 1.30u lekker geslapen, maar na dit tijdstip heb ik nauwlijks geslapen, want elk uur zat ik op de wc met exstreme diarree en om 5,15u was het toppunt, toe hing ik boven de pot over te geven en kwam het er tegelijk aan de achterkant ook uit. Verschikkelijk. Douche genomen en gekeken en in bed gelegen. De tour die we hadden geboekt naar de plain of jars en caves, heb ik niet gedaan, ik heb een dag rust genomen en ben overdag om de 1,5 tot 2uur naar de wc geweest. Om 15u heb ik loperamide genomen want om 16,30u wilde ik de bus samen met UK en NZ hebben naar vang vieng. En nu ik in vang vieng ben, kan ik zeggen dat het werkte. De diarree was gestopt en ik had een redelijk goede busreis, ik heb ook meer van de mooie berg omgeving en de bergdorpjes kunnen genieten.

In VangVieng aangekomen, werden we weer buiten de stad afgezet, dus weer een tuktuk genomen. Het guesthouse pans place, waar Jimmy (backpacker van de slowboat) zat gevonden, deze was echter vol. En vele andere ook, of het was een stuk duurder. En het begon op dat moment te regenen. Maar de man naar pan’s place boot ons aan om in de hutje daarachter te slapen, deze waren nog niet af voor verhuur, maar we konden slapen, dus dat was prima.

Vr 17 mei naar de blue lagoon gegaan, hier is een grot, waar we in zijn gegaan en weer een pool waar je heerlijk kan zwemmen enz enz. lekker van de boom springen of met het touw slingerend het water in. Heerlijk verkoelend. Want het was warm.
Ik ben die avond vroeg naar mijn bedje gegaan want ik was wel beter maar moest nog een beetje rustig aan doen.

Zaterdag 18 mei, dat is het nu, ik was vroeg wakker. En ik heb ff dingen op internet gedaan en foto’s geselecteerd enz enz. En de mensen die uit zijn geweest komen langzaamaan hun bedje uit.. brakjes. Enz enz. om 11.30u gaan we richting rivier om tubing te doen. Heerlijk een aantal uren de rivier af met een opgeblazen traktorband… lekker verkoelend. Enz enz.

Tot snel, xx Mariet

de foto's van laos:

• 19 Mei 2013 - 12:43

Christiaan En Irene:

Balen van de buikgriep, maar gelukkig kortdurend! Klinkt nog steeds als een goede mix van cultuur, natuur en de nodige ontspanning! Heerlijk! Veel plezier de komende tijd nog in Laos, je zal wel bijna ook richting Cambodja gaan?
    Xx

• 20 Mei 2013 - 07:44

Femke:

Klinkt weer fantastisch allemaal Mariet! Gelukkig was je snel weer beter na de buikgriep. En loperamide is dan inderdaad wondelspul

• 21 Mei 2013 - 23:22

Jenny:

Bedankt voor het kaartje! Wat doe je veel leuke dingen. Geniet nog van je tijd in Azië.

• 22 Mei 2013 - 15:28

Joke:

wij zijn gisteravond terug gekomen en ik heb nu al je verslagen bij gelezen.
    het duizeled mij van de namen dus die moet je nog maar een keer vertellen maar 't lijkt mij schitterend wat je allemaal meemaakt ziet en doet.
    kunnen we weer een keertje bellen? laat dan even weten hoe laat enzo.
    groet en tot horens mam

• 25 Mei 2013 - 19:02

Marianne Luinstra:

Klinkt allemaal weer goed mariet!