Het zuiden - Reisverslag uit Reykjavik, IJsland van Mariet Meer - WaarBenJij.nu Het zuiden - Reisverslag uit Reykjavik, IJsland van Mariet Meer - WaarBenJij.nu

Het zuiden

Door: Mariet

Blijf op de hoogte en volg Mariet

23 Juli 2011 | IJsland, Reykjavik

DAG 11 - 15 juli 2011

Gisteravond vielen we niet snel in slaap. Rond 23.30 lagen we in bed en lagen we nog wat te praten. Op een gegeven moment hadden we het over de Katla en hoe zwart de as van Grimsvötn was en we in uit onze kamer moesten komen bij een vulkaanuitbarsting met het slecht werkende slot. We werden een beetje bang en natuurlijk voelden we het die nacht een paar keer schudden. We dachten aan een aardbeving.

Na een beroerde nacht werden e om 8.00 wakker van de wekker. We sliepen nog een half uurtje nadat we keken of het buiten ook zwart was. Na het ontbijt vertrokken we naar de i om te informeren of Katla nog actief was geweest die nacht. Er was echter niet veel activiteit geweest...

We vertrekken richting Skaftafell om daar een wandeling te maken naar de Svartifoss (zwarte waterval met 'orgelpijpen). Onderweg eten we onze lunch. Onderweg naar beneden en eigenlijk al het hele verblijf op IJsland vroeg M zich af wat A de hele tijd in haar brugsmurftas meesleept. Het blijkt een handdoek en een schoneklerenset te zijn, want ja ze is soms een klungel. Tot nu toe heeft ze het echter nog niet nodig gehad.

Na Skaftafell zijn we nogmaals naar de Svinasjökull gereden om nieuwe foto's te maken. Het is vandaag iets helderder en het is nog vroeg. Helaas zie je de helderheid niet terug op de foto's. Wel hadden een aantal ijsschotsen zich in het water verplaatst. We rijden terug naar Kirkjubaerklaustur. Terug in het guesthouse gaat A even relaxen en M gaat nog een berg beklimmen naast het guesthouse. Op de berg mooi uitzicht op de Katla.

Na een korte wandeling richting het Systri-kaffi (zaten we gisteren ook al twee keer) gaan we een hapje eten bij de ober met de vette kuif. Helaas was er minder leuks te kijken dan de vorige avond. Wel treffen we twee Nederlandse die met eigen auto voor de 4e keer op IJsland zijn. Zij zijn wel het binnenland in geweest en maken ons enthousiast om naar Landmannalaugar te gaan. Verder hebben wij (lees A) ze alle ins en outs van de IJslandse paarden bijgebracht en showde M de Pipp met dropvulling (IJslandse specialiteit). We wandelen terug naar het guesthouse en gaan na een wijntje slapen in onze 7,4 m2 kamer.

DAG 12 - 16 juli 2011

We zien de zon! We besluiten terug te gaan richting de Vatnajökull om die te bekijken (tot nu toe door bewolking niet gelukt). Het uitzicht is prachtig en ons humeur wordt een stuk beter! Na de fotosessie bij de Vatnajökull drinken we nog snel koffie bij de N1 (we hebben nog waardebonnen voor gratis koffie). De jongens van Europe Car vertellen ons dat de noodbrg binnen een uur af is, dus wie weet kunnen we al over de noodbrug ipv per truckferry!

We rijden richting Vik. Onderweg maken we weer de nodige foto's. Voor Vik komen we bij het rampgebied. De sporen vand e vloedgolf zijn nog duidelijk te zien. Er is een kleine file en in de verte zien we nog mensen met gele hesjes bij de noodbrug. We stappen uit en lopen naar voren. M uiteraard de menigte voorbij richting dranghek en A blijft bij de politieagent. M treft onze Nederlandse vrienden uit het Systrikaffi die benieuwd zijn naar de brug (ze hoeven er zelf nog niet over). A maakt een babbeltje met de politieagent die vertelt dat de noodbrug binnen enkele minuten open gaat en dat men meteen doorgaat me het bouwen van de nieuwe brug. Als auto nr. 11 mogen we over de noodbrug waar we aan de andere kant de IJslandse cameraploegen zien.

In Vik drinken we koffie en gaab we door richting de Solheimajökull. De weg is spectaculair en uiteindelijk komen we op een P waar alleen 4x4's staan en dus onze polo. We gaan de gletsjer even op en maken foto's. Onder je hoor je het geluid van smeltend ijs en stromend water. Na de gletsjer gaan we richting de Skogafoss waar we een babbeltje maken met onze buren op de P (Nederlanders met eigen camper). We zetten de route voort naar de Seljalandfoss. M loopt achter de waterval langs en A blijft beneden.

We verlaten het gletsjergebied van de Eyjarfjalljökull en krijgen Heklain beeld. Via Hella rijden we naar Selfoss. We hebben een hoste met uitstekende faciliteiten, alleen onze kamer is een beetje klein (type gevangeniscel van 6m2). We gaan snel koken (lees M) en A regelt een paardrijtour van 2 uur. We een wraps met tijgergarnalen en worden rond 19.45 opgepikt.

We hebben een tocht met z'n 2-en met de eigenaar van het nieuwe kleine bedrijfje. Het is een fantastische rit. We rijden twee uur lang in tölt door schitterende omgeving en kruisen rivieren. De paarden zijn super en we krijgen de eigenaar aan de babbel. Zijn moeder blijkt op de boerderij naast Haukatunga (waar A's Raudka vandaan komt) te zijn geboren. Na afloop krijgen we sap met een IJslandse schnapp. Rond 23.00 arriveren we eer in het hostel waar M een dubbele stoomdouche heeft ontdekt. De deal van het paardrijden was dat we daarna in de hot pool in de tuin zouden gaan. Dus eerst onder de stoomdouche alle knopjes in gedrukt en veel plezier gehad. Daarna heerlijk relaxen in de hot pool. Onze grote vriend van het hostel zet de bubbels aan; alleen de champagne ontbreekt nog! Na de hot pool opnieuw richting fancy douche waar we de radio nog ontdekken! Daarna meteen tanden poetsen en naar bed. Om 00.10 zetten we de wekker op 8.00. Om 01.20 wordt dit verhaal geschreven en zitten we aan de Pipp mint. We hebben een prachtige dag gehad, zijn moe en voldaan, maar kunnen niet slapen!

DAG 13 - 17 juli 2011

Na een kort dagje gingen we met moeite ons bedje uit. We aten choco puffs en bij het openmaken van de verpakking blijkt al dat M aan een onhandige dag is begonnen. Chaos op de keukenvloer...

Na het ontbijt beginnen we aan de golden circle. We bezoeken Geysir (de gijzer Strokkur en andere pruttelende waterpotjes; Geysir zelf spuit niet meer sinds een aardbeving/vulkaanuitbarsting). Erg bijzonder om vlakbij Strokkur te staan, metershoge waterfonteinen. In de shop kijken we truien en vestjes; kopen niets en eten patat en visnuggets.

We gaan door naar Gulfoss, een gigantische waterval die de mooiste van IJsland zou zijn. Geërgerd aan de drommen toeristen denken wij daar iets anders over. Hij is wel bijzonder met de verschillende watertrappen.

Van Gulfoss rijden we via Laugarvatn en Thingvellir terug naar Reykjavik. Laugarvatn is een mooi groot meer met warm water! Bij het zwembad kopen we een ijsje. Het is een warme dag, ong. 20 gr. In Thingvellir is de breuklijn zichtbaar tussen de Euraziatische en de Atlantische aardplaten. Het valt ons tegen, we hadden een smalle diepe oneindige kloof verwacht. Maar je kunt door de kloof lopen (tussen de bussen vol toeristen :-().

In Reykjavik rijden we naar het hostel, checken we in, laden onze spullen uit, gaan tanken en de auto inleveren bij Avis. Onze dappere polo heeft ons goed rondgereden! We informeren naar de prijs van de huur van een jeep voor een dag. We willen naar Landmannalaugar (binnenland). Dit kan ook met de bus, maar een jeep geeft meer vrijheid en je kunt een leuke route nemen. Avis was duur, maar we krijgen de tip om van Budget te huren. Per saldo is dit weinig duurder dn een bustour, dus we gaan voo de jeep. Avis doet voor ons de reservering en zorgt er voor dat we de volgende dag door Budget bij ons hostel worden opgepikt.

Terug in het hostel eten we pasta met gerookte zalm. 's Avonds kijken we in het centrum van Reykjavik. Er is niet heel veel te beleven, dus we zijn blij dat we de volgende dag naar Landmannalaugar gaan.